Staffans Semlor

Ingredienser

100 gram Smör

3 deciliter Mjölk

50 gram Jäst (1 paket)

1/2 tesked Salt

1 dl Socker

1 Ägg

550g  Vetemjöl (= knappt 1 liter) Helst Vetemjöl special

2 teskedar Kardemumma

 

Fyllning till ca 12 semlor:

100g Hasselnötter

½ dl Florsocker

100g mandelmassa,

3-4 msk grädde

Alternativ fyllning:

200g Hasselnötter

ca 1 dl florsocker

½ dl Grädde

Smalare fyllning:

200g Hasselnötter

0 – ½ dl florsocker

½ dl Mjölk

Garnering: 

4-5 deciliter Grädde

Florsocker

Gör så här:

  1. Dela sönder jästen.
  2. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm degspadet till 37 grader.
  3. Häll lite degspad på jästen och rör om.
  4. Häll på resten av degspadet.
  5. Häll i salt, socker, ägg och kardemumma och till sist mjölet.
  6. Arbeta ihop allt till en fin deg.
  7. Jäs degen i 30 minuter.
  8. Baka ut degen till lagom stora bullar.
  9. Låt dem jäsa i 30 minuter.
  10. Grädda bullarna 5-10 minuter i 225-250 grader.
  11. Pensla med varm mjölk när du tar ut bullarna så blir de blanka.
  12. Låt dem svalna.
  13. Skär av locket och gräv ur lite bröd under locket.
  14. Mal hasselnötterna i hushållsmixer.
  15. Tillsätt florsocker, bröd i småbitar och ev. mandelmassa.
  16. Tillsätt grädden och kör mixern tills massan är homogen. (Ibland får man stoppa och skrapa upp det som fastnat i botten under kniven.) Justera konsistensen till ”mjuk men inte kladdig” med grädde.
  17. Fyll bullarna med massan, toppa med grädden och lägg på locken
  18. Garnera med florsocker i en tekula (tång) så får du det mesta på semlan och inte bredvid.

Ät och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *