Ingredienser
100 gram Smör
3 deciliter Mjölk
50 gram Jäst (1 paket)
1/2 tesked Salt
1 dl Socker
1 Ägg
550g Vetemjöl (= knappt 1 liter) Helst Vetemjöl special
2 teskedar Kardemumma
Fyllning till ca 12 semlor:
100g Hasselnötter
½ dl Florsocker
100g mandelmassa,
3-4 msk grädde
Alternativ fyllning:
200g Hasselnötter
ca 1 dl florsocker
½ dl Grädde
Smalare fyllning:
200g Hasselnötter
0 – ½ dl florsocker
½ dl Mjölk
Garnering:
4-5 deciliter Grädde
Florsocker
Gör så här:
- Dela sönder jästen.
- Smält margarinet och häll i mjölken. Värm degspadet till 37 grader.
- Häll lite degspad på jästen och rör om.
- Häll på resten av degspadet.
- Häll i salt, socker, ägg och kardemumma och till sist mjölet.
- Arbeta ihop allt till en fin deg.
- Jäs degen i 30 minuter.
- Baka ut degen till lagom stora bullar.
- Låt dem jäsa i 30 minuter.
- Grädda bullarna 5-10 minuter i 225-250 grader.
- Pensla med varm mjölk när du tar ut bullarna så blir de blanka.
- Låt dem svalna.
- Skär av locket och gräv ur lite bröd under locket.
- Mal hasselnötterna i hushållsmixer.
- Tillsätt florsocker, bröd i småbitar och ev. mandelmassa.
- Tillsätt grädden och kör mixern tills massan är homogen. (Ibland får man stoppa och skrapa upp det som fastnat i botten under kniven.) Justera konsistensen till ”mjuk men inte kladdig” med grädde.
- Fyll bullarna med massan, toppa med grädden och lägg på locken
- Garnera med florsocker i en tekula (tång) så får du det mesta på semlan och inte bredvid.
Ät och njut!